LIPEDEM: știți ce este și cum să identificați boala?

„Sunt una dintre cele 11 milioane de femei care sunt afectate de Lipedem. Și spun cu decență că este suferit să trăiești cu boala. Am fost odată foarte subțire și chiar și atunci, nu am avut succes în eliminarea grăsimilor de șold și a culottelor. Departe de durere și excesul de lichid! Aspectul fizic deranjează foarte mult, dar sunt dovada vie că impactul emoțional este mare!

Pentru a vă face o idee, m-am simțit atât de disproporționat față de trunchi, încât la vârsta de 22 de ani, cântărind 58 kg, mi-am implantat un volum mare de silicon în sâni, în încercarea de a face trunchiul „proporțional” cu șoldul.”

Acesta este un extras din raportul lui Aline Borin Munin, o asistentă medicală specializată în estetică avansată, cu accent pe sănătatea vasculară. Aline ar fi doar intervievatul meu pentru a explica despre boala Lipedemului, dar Aline a devenit și caracterul acestui articol. Lipedemul este o boală relativ nouă, adică a fost cercetat de câțiva ani, dar abia în 2022 a intrat în vigoare în ICD 11 (Codul Internațional al bolilor ).

Boala provoacă o umflare mare localizată pe picioare și brațe, excluzând mâinile și picioarele. Boala este adesea confundată cu obezitatea. Dar, de fapt, lipedemul este o boală vasculară cronică, de origine hormonală, care afectează în principal femeile.

Și cum să detectați dacă aveți lipedem? „Boala are caracteristici foarte deosebite și este clasificată în 5 etape (I, II, III, IV și V ). Diagnosticul clinic se face dintr-un examen fizic detaliat”, explică specialistul în sănătate vasculară.

Principalele caracteristici care identifică o imagine a Lipedemului sunt:

– Acumularea de grăsime în picioare, șolduri și fese, lăsând regiunea membrelor superioare vizibil disproporționată;

– Dureri frecvente, deoarece boala provoacă reacții inflamatorii în celulele adipoase;

– Prezența hematoamelor prin orice mișcare, datorită fragilității capilare;

– În stadii mai avansate, acumularea de grăsime se depune și pe brațe și antebrațe.

În ciuda faptului că este o boală genetică asociată cu un model hormonal feminin, practicarea exercițiilor fizice și o dietă echilibrată sunt foarte recomandate pentru a atenua efectele bolii. „Activitățile fizice fac parte din tratament, deoarece îmbunătățesc starea vasculară și întărirea mușchilor, prevenind progresia bolii”, spune Aline Munin. „Dieta ar trebui să fie cât mai sănătoasă, inclusiv alimente antiinflamatoare, multă apă și să evite pe cât posibil alimentele ultraprocesate și rafinate, deoarece acestea accelerează răspunsul inflamator, mergând împotriva tratamentului propus.”

Deoarece este o boală nou inclusă în ICD, nu există încă un tratament gratuit pentru boală în SUS și legăminte și foarte puțini profesioniști specializați în acest subiect. Opțiunile de tratament sunt împărțite în metode clinice și chirurgicale. Asistenta și specialistul în sănătate vasculară, Aline Munin, completează: „aa părerea mea, este un tratament multidisciplinar, deoarece cuprinde o schimbare a stilului de viață, o recuperare a aspectului emoțional, o nutriție și exerciții specifice, limfodermoterapie funcțională, tratament medicamentos și chirurgical atunci când este indicat de medicul însoțitor.”

Un alt punct culminant Citat de specialist este drenajul limfatic ca parte a tratamentului. „Drenajul diferă prin faptul că are focalizare limfatică și circulatorie, acordând prioritate MLD (drenaj limfatic manual) asociat cu fotobiomodularea celulară prin terapie sistemică cu laser. De obicei, sesiunile au loc 1x pe săptămână.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.