Noi informații despre corpurile Scoției în mlaștină

În 1976, rămășițele a 14 indivizi au fost descoperite în Latrina unei băi romane din Cramond, Scoția. Supranumite ‘trupurile din mlaștină’, erau considerate un mister. Acum, noi cercetări au dezvăluit detalii despre cine erau acești oameni și de unde provin.

Noua lucrare bioarheologică condusă de Universitatea din Aberdeen a dezvăluit că toți acești indivizi – nouă adulți și cinci sugari – au trăit și au murit în secolele 6 și 7 D.hr. Mai mult, mai mulți din acest grup au călătorit prin Scoția pentru a face din Cramond casa lor în anii dinaintea morții lor.

Cercetarea a fost publicată în revista Archaeological and Anthropological Sciences. oferiți una dintre primele informații despre mobilitatea populației medievale timpurii din Scoția. Echipa a examinat oasele și dinții grupului dezgropate din ceea ce a fost odată Latrina unei băi într-un fort Roman, ceea ce a dus la inventarea cadavrelor din mlaștină.

Folosind analize izotopice, au fost capabili să analizeze dieta și originile fiecăruia dintre adulții din grup. Profesorul Kate Britton, autorul principal al studiului, a declarat că au fost surprinși să descopere că, în ciuda faptului că au fost îngropați în imediata apropiere unul de celălalt – ceea ce a dus la presupuneri că ar fi o singură familie – unii au fost crescuți la sute de kilometri distanță. „Alimentele și apa consumate în timpul vieții lasă o semnătură specifică în organism, care poate fi urmărită înapoi la sursa lor de intrare, evidențiind modelele de dietă și mobilitate”, explică ea. „Smalțul dinților, în special din dinți care se formează între trei și șase ani, acționează ca niște mici capsule ale timpului care conțin informații chimice despre locul în care a crescut o persoană. Când am examinat rămășițele, am găsit șase dintre ele să poarte semnături chimice în concordanță cu ceea ce ne – am aștepta de la indivizi care cresc în zona locală la Cramond, dar două – cele ale unui bărbat și ale unei femei-erau foarte diferite.

„Acest lucru sugerează că și-au petrecut copilăria în altă parte, analiza femelei plasându-și originile pe coasta de Vest.”Bărbatul avea în schimb o semnătură izotopică mai tipică pentru zonele montane din sud, Highlands din sud sau zona Loch Lomond, așa că este probabil să fi venit la Cramond dintr-o zonă interioară.”

Investigațiile lor schimbă înțelegerea noastră nu numai a acestui site important, ci și a mobilității și conexiunilor oamenilor din Scoția în perioada medievală timpurie, când țara a fost împărțită în linii mari între Scotti în D Inqultl Riata spre vest, picturi în cea mai mare parte a Nordului Scoției și britanici în sud.

Dr. Orsolya CZ Otrivre, cercetător post-doctoral și autor principal al studiului, adaugă: „aceasta este o perioadă de timp evazivă din punct de vedere istoric, în care se poate culege puțin despre viața indivizilor din surse literare primare. Ceea ce știm este că a fost o perioadă tumultoasă din punct de vedere politic și social.

„În Scoția, în special, dovezile sunt rare și se cunosc puține despre modelele de mișcare individuale și istoriile vieții. Studiile bioarheologice de acest gen sunt esențiale pentru furnizarea de informații despre mișcarea personală în Scoția medievală timpurie și nu numai.

„Se presupune adesea că călătoriile în această perioadă ar fi fost limitate fără drumuri așa cum avem astăzi și având în vedere diviziunile politice ale vremii. Analiza înmormântărilor din Cramond, împreună cu alte locuri de înmormântare medievale timpurii din Scoția, dezvăluie că nu era neobișnuit să fii îngropat departe de locul în care ai crescut inițial.

„Studiile anterioare au sugerat că cei îngropați aici aveau un statut social ridicat, chiar nobilime. Ceea ce putem spune din noile noastre analize a fost că aceștia erau indivizi bine conectați, cu vieți care i-au adus în toată țara. Acesta este un pas important în descoperirea modului în care acestea diferă în ciuda dovezilor privind mobilitatea geografică, tensiunile sociale ar fi putut fi încă ridicate. Mai multe dintre scheletele de la Cramond indică faptul că unii dintre indivizi s-ar fi putut întâlni cu scopuri violente.

„Analiza osteologică detaliată a rămășițelor umane a stabilit că o femeie și un copil mic depus în Latrina romană au suferit decese violente. Loviturile craniilor provocate de un obiect contondent, eventual capătul capului unei sulițe ar fi fost rapid fatale”, spune osteoarheologul și coautorul Dr.Ange Boyle. Aceste dovezi oferă o confirmare importantă a faptului că perioada în cauză a fost caracterizată de un nivel ridicat de violență.”

John Lawson, arheolog al Consiliului orașului Edinburgh, coautor și arheolog principal în investigațiile de la Cramond, spune că noile descoperiri subliniază în continuare importanța sitului Cramond.

„Această lucrare a fost rezultatul unei colaborări fantastice între noi și coautorii noștri de la universitățile din Aberdeen și Edinburgh”, notează el.”Rezultatele finale ale cercetării izotopice au confirmat rezultatele inițiale din 2015, oferindu-ne dovezi arheologice și o fereastră în mișcarea societății de elită din secolul al 6-lea.

„În special, ne ajută să ne susținem credința că Cramond în acest timp a fost unul dintre centrele politice cheie ale Scoției în această perioadă importantă de tulburări și origini pentru statul Scoția. Deși ne-a ajutat să răspundem la câteva întrebări despre indivizii îngropați în baia fostului Fort Roman, a ridicat și mai multe. Sperăm să continuăm să lucrăm împreună pentru a aduce mai multe descoperiri la publicare, deoarece acestea au un impact semnificativ asupra a ceea ce se știe despre istoria Scoției și a Nordului Marii Britanii în Evul Mediu.”

Articolul „corpurile din mlaștină: o investigație Multi-izotopică a istoriilor de viață individuale la o înmormântare neobișnuită a grupului din secolul 6/7 D.HR. dintr-o latrină romană la Cramond, Scoția”, de Orsolya CZ Otrivre, John A. Lawson, Gundula m Otrivldner, Jane Evans, Angela Boyle și Kate Britton, apare în științele arheologice și antropologice. Click aici pentru a citi.

Imaginea de sus: reconstrucția facială a omului care ar fi putut veni de la Loch Lomond – fotografie curtoazie Universitatea din Aberdeen

Lasă un răspuns